Annebeth
Elfrink

Ik ben geboren in Twello, een klein dorpje tussen de rivier de IJssel, de Hanzestad Deventer en de Veluwe. In mijn hart voel ik mij een gipsy en als ik mijn moeder moet geloven, stroomt er ook een beetje Roma-bloed door onze aderen: het gevolg van een stiekeme affaire van mijn bet-betovergrootmoeder, die uit deze streek kwam en die zwanger raakte van een rondtrekkende seizoenarbeider. Of het nu waar is of niet: de leefwijze van zigeuners heeft me altijd enorm aangetrokken. Ik voelde mij dan ook voor het eerst echt thuis in een huis, toen ik in een woonwagen ging wonen, die op een mooie plek in de natuur staat.

Muurschilderingen natuur

De natuur als inspiratie voor kunst

De natuur inspireert mij tot het maken van een kunstwerk. Niet om de ‘Kunst met de grote K’, maar vanwege de drang om de schoonheid en ziel te vatten van een bloem, vogel, dier of de lichtval. Tijdens mijn opleiding aan de kunstacademie in Arnhem (vrije kunst, 2004) koos ik als specialisatie schilderen en schilderde vooral bloemen en vogels.

Gevoel van ritme als basis voor creatieve workshops

Tijdens de academie, kwam ik ook in aanraking met West-Afrikaanse percussiemuziek. Ik leerde op een ‘klassieke’ manier djembéspelen via Martin Bernhard van Fola Percussie, (die weer een leerling was van grootmeester Mamady Keita.)

Martin is behalve muzikant, ook een ervaren ambachtsman, die zelf sinds de jaren ‘90, djembé’s maakt, bespeelt, repareert, verhuurt en verkoopt. Klik hier voor meer informatie.

Ik begon hem te assisteren op de bastrommels tijdens workshops door het hele land. Onze samenwerking bleek een succesformule! Honderden bedrijven, instellingen, scholen enz., hebben onder onze leiding veel plezier beleefd aan het bespelen van de djembé.

Vele lessen en stages in binnen- en buitenland volgden en naast het spelen van de djembé, gebruikte ik de geitenvellen, die van reparatie- trommels kwamen, voor het project ‘krachtdier’: een creatief project voor kinderen, waarin ze hun krachtdier ontmoeten en het dier op hun eigengemaakte en versierde schild, schilderen.

Workshop dieren schilderen in de klas

Ambachtelijke manier van werken

Ik houd van het op een ambachtelijke manier van werken met natuurlijke materialen. Het stroomt door mijn bloed. Mijn vader was een houtbewerker, restaurateur en pianostemmer, zijn vader timmerman en mijn overgrootvader van moeders kant, smid. Ik herinner me nog goed de geur van vers geschaafd hout van de draaibank en de fascinatie van dat je van hout iets moois kan maken, zoals een stoel of een tafel!

Toen ik tijdens mijn opleiding aan de kunstacademie stage liep bij kunstsmid Willem Jonkers te Deventer, ging mijn hart wat sneller kloppen! De geur van kolen op het vuur, het geluid van de smidshamer dat uit de werkplaats klonk, de chemie van het proces, het ijzer smeden als het heet is… Hier werd mijn innerlijk vuur aangewakkerd!

Djembe muzikaal kinderfeestje

Kunst in de Klas

Na de kunstacademie deed ik de opleiding BIK: Beroeps Kunstenaar in de Klas en bied ik sinds 2008 creatieve- en muzikaal (ritmische) lessen in het basisonderwijs aan, om het creatieve brein te stimuleren en enthousiasmeren, om kinderen te leren dat er altijd een creatieve oplossing is en om ze te helpen vertrouwen te hebben in hun eigen creatiekracht! Naar mijn mening erg nodig in deze cognitief georiënteerde maatschappij.

Sprekende kleuren

Wat ook áltijd mijn bloed sneller doet stromen, is kleur in al zijn facetten… van een regenboog tot het magenta van de heerlijk geurende lathyrus, tot het dieprood van een braam: kleur als verschillende facetten van het licht van een ziel. Ik zie (en voel) kleur als een taal. Kleur geeft informatie. Al sinds ik me herinner, neem ik innerlijk waar in kleur en had ik als kind bijvoorbeeld kleuren voor alle letters van het alfabet, de getallen en de dagen van de week en zie ik ook de uitstraling via kleuren (of beelden) bij mensen. Dit vermogen om dieper te kijken en de ziel te willen ‘verstaan’ combineer ik nu met het ambachtelijk werken. De perfecte combi wat mij betreft! Ter inspiratie en om te ervaren hoe je vrij met kleur kunt werken en je eigen kleuren kunt ontdekken, bied ik regelmatig workshops ‘SoulPainting’ aan.