Djembé workshop

Voor kinderen & volwassenen

De djembé is een handtrommel en komt uit West-Afrika. Van origine is het het instrument van een volk: de Malinké of Mandingue, die leven in een gebied, wat door de later getrokken grenzen, landen zijn zoals Guinée, Mali, Burkina Faso en Ivoorkust. De djembé is een instrument wat de (traditionele) dans begeleidt en wordt tevoorschijn gehaald bij belangrijke gebeurtenissen in het (dorps)leven. Zo zijn er bijvoorbeeld oogst-ritmes of speciale ritmes die worden ingezet bij geboorte of dood.

De djembécultuur uit West-Afrika kent een rijke cultuur en traditie. Behalve de djembé, horen de bastrommels, de dounouns ook bij een ensemble en wordt de muziek o.a opgeluisterd met zang, balafon (Afrikaanse xylofoon van hout en kalebassen) en de kora, een Afrikaanse harp, ook van een grote kalebas.
Ik heb het geluk gehad veel te mogen leren van Martin Bernhard, via hem kwam ik in 2002 in aanraking met de djembé en sindsdien heeft de djembémuziek mij niet meer losgelaten ( of andersom ).

Het begon met veel oefenen op de djembé om het goeie geluid er uit te krijgen en ik leerde veel tijdens het assisteren op de bastrommels tijdens de vele workshops die wij door het hele land gaven en nog met veel plezier geven.

Vanuit nieuwsgierigheid en méér willen leren en spelen, volgden er in de loop der jaren, stages en lessen in binnen- en buitenland van verschillende docenten, o.a. van Babara Bangoura, een fantastisch en gedreven docent, mens en vertegenwoordiger van de djembémuziek over de hele wereld.

Workshop voor kids

Ritme en plezier! ‘Afri-body Happy!

Djembéspelen is een leuke en laagdrempelige manier om met ritmische muziek bezig te zijn. Je leert op een plezierige, ongedwongen manier samenwerken en ondertussen oefen je ook nog je motoriek!

Een djembé workshop zorgt voor plezier, verbinding en energie.

Tijdens de workshop wordt er wat vertelt over de achtergrond van de muziek en maken de kinderen ook kennis met de bastrommels. Daarna volgen er enkele basisoefeningen in tempo en over de verschillende tonen en gaan we aan de slag met het opbouwen van een ritme, inclusief intro, break en liedje. Zo bouwen we in een uur een swingend arrangement op! Voor de kleintjes is 30/45 minuten voldoende en wordt de workshop meer op een verhalende manier gegeven aan de hand van vraag- en antwoordspelletjes en een pop.

Ter opluistering neem ik evt. kleinpercussie-instrumentjes mee, zoals shakers en bhoomwackers en marionettenpoppen, die de kinderen kunnen laten dansen.

Workshop voor volwassenen

Net als voor kinderen, zorgt djembé-spelen natuurlijk ook bij volwassenen voor plezier en energie! Een djembé- workshop kan vanaf 5 personen ook voor volwassenen worden verzorgd.

De workshop bestaat uit dezelfde opbouw als voor kinderen en kan op aanvraag worden uitgebreid met een dounounspeler voor meer ‘body’ of in combinatie met een West-Afrikaanse dansworkshop door een professionele danser/ danseres.

Een djembé- workshop kan ook een uitstekende energizer zijn tijdens een vergaderbreak, als bedrijfsuitje, of voor een vrijgezellen- of vrienden, -of familiefeest.

Geschikt voor groepen van 5 tot 150 personen!